Робоча нарада з ДВФСС

22 травня відбулася робоча нарада членів Ветпроспілки з представниками ДВФСС (В.В. Ложкін) та контрольних інститутів (І.Я. Коцюмбас, А.М. Головко, В.О. Ушкалов), де розглядали проблеми та завдання, пов’язані з обігом ветеринарних препаратів і кормових добавок. В результаті дискусії було вирішено:

  1. Звернутися до Голови Державної та фітосанітарної служби України з пропозицією щодо створення робочих груп по реформуванню законодавчої бази, пов’язаної з розробкою, реєстрацією, обігом та використанням ветеринарних препаратів і кормових добавок. В склад робочих груп пропонувати включити фахівців ДВФСС, контрольних інститутів та профільної асоціації.
  2. Робочим групам в короткі терміни підготувати перелік і першочерговість підготовки нормативних документів.
  3. Звернутися до Голови Державної та фітосанітарної служби України з пропозицією розглянути можливість створення умов для підтримки вітчизняних виробників ветеринарних препаратів і кормових добавок як галузі, яка спроможна забезпечити безпеку тваринництва країни від інфекційних та неінфекційних хвороб, що дозволить здійснювати інтенсивне імпортозаміщення продукції та експортувати її.
  4. Зобов’язати контрольні інститути забезпечити конфіденційність інформації, викладеної в НД при реєстрації та внести в оновлене «Положення про реєстрацію…..» статтю 222 «Охорона даних, наданих з метою одержання дозволу на введення лікарського засобу на ринок» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони.
  5. Звернутися до Голови Державної та фітосанітарної служби України з вимогою Призупинити дію Наказу ДВФСС від 28.05.2003 р. № 39 «Про затвердженняПоложення про проведення державного контролю та нагляду за якістю ветеринарних препаратів, субстанцій, готових кормів, кормових добавок та засобів ветеринарної медицини, які застосовуються в Україні» в частині п.6 «…направляти на контроль якості:
    у ДНДКІ ВПКД – Препарати (крімВІЗ) та їх субстанції з кожних 5-ти  перших серій  при налагодженні виробництва і з кожної 5-ї серії за умов стабільного виробництва чи одержаних за імпортом; кормові добавки, готові корми з кожної 3-ї серії (партії), у тому числі одержаних за імпортом;
    у ДНКІБШМ – ВІЗ  та їх субстанції з кожної серії в порядку, визначеному в розділі 11 цього Положення;
    та п. 11 в цілому, до введення в дію оновленого Наказу.
  6. Скасувати пункт 1.1. Наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України № 87 від 03.07.2009р. щодо заборони обігу та використання ветеринарних препаратів та субстанцій, що не пройшли державний контроль і не отримали експертний висновок ДНКІБШМ або ДНКІ ВПКД, та викласти його в такій редакції, що не суперечить Закону України про ветеринарну медицину.
  7. Звернутися до Голови Державної та фітосанітарної служби України з пропозицією ініціювати внесення змін до КПК та Податкового кодексу стосовно посилення відповідальності за виготовлення і реалізацію контрафактної та фальсифікованої продукції.
  8. Звернутися до Голови Державної та фітосанітарної служби України з пропозицією відновити дію та зробити постійно діючим Наказ ДВФСС від 19.07.2010 р. № 80 «Про посилення заходів протидії незаконному обігу ветеринарних препаратів і кормових добавок та засобів ветеринарної медицини» з регулярним оприлюдненням виявлених фактів.

Leave a Comment