Відбулося засідання Ради директорів Ветпромспілки

30.11.2017 відбулося чергове засідання Ради директорів асоціації. Першочерговими проблемами визнали зімни вітчизняного законодавства. Тому Українська асоціація виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та кормових добавок (Ветпромспілка) виступила з законодавчими ініціативами, покликаними оновити і максимально цивілізувати умови розробки, виготовлення і реалізації ветпрепаратів, кормів і кормових добавок відповідно до європейських норм та Угоди про асоціацію України та ЄС.

Зокрема надано пропозиції до змін ЗУ «Про ветеринарну медицину» щодо 1) процесу реєстрації та перереєстрації ветеринарних препаратів (пропонується після перереєстрації строк застосування в Україні ветпрепарату не обмежувати; встановити спеціальні вимоги до реєстраційних досьє окремих типів ветпрепаратів; 2) забезпечення процедури видачі реєстраційного посвідчення протягом максимум 210 днів після подачі відповідної заяви; 3) спрощеної державної реєстрації ветпрепаратів та перереєстрації; 4) невідкладного інформування про подані заяви на державну реєстрацію та прийняті рішення; 5) заборони використання субстанцій (діючих речовин) не у складі зареєстрованого ветпрепарату; 6) відповідальності посадових осіб за розголошення комерційної таємниці, видачу неякісних чи зумисно сфальшованих висновків. Окрім того, узгодження із законодавством ЄС потребує термінологія. Наголошується на необхідності кримінальної відповідальності за виготовлення та реалізацію фальсифікованих ветеринарних препаратів.

Також Ветпромспілка пропонує забезпечити в процесі реформування законодавства паритетні відносини між вітчизняними та іноземними виробниками кормових добавок при реєстрації в Україні.

У процесі слухання законопроекту №2845 «Про безпечність та гігієну кормів» на засіданні Верховної Ради України заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменко О.Б. вніс пропозицію «використати положення альтернативного законопроекту щодо скасування державної реєстрації кормів як такої, що не існує в ЄС, і запровадити в Україні Державний реєстр кормових добавок на основі визнання реєстру кормових добавок ЄС та державної реєстрації кормових добавок, які не були зареєстровані в ЄС». Ветпромспілка наполягає, щоб у зазначеному законопроекті положення про виробництво, імпорт та використання кормових добавок в Україні були максимально наближеними до Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1831/2003 від 22 вересня 2003 р. щодо кормових добавок.

З цією метою громадська організація, яка стоїть на захисті прав та інтересів вітчизяних виробників ветпрепаратів, кормів і кормових добавок, вважає за необхідне гармонізувати з положеннями Регламенту № 1831/2003:

1) визначення основних термінів;

2) порядок видачі дозволів на розміщення кормових добавок на ринку, їх використання та моніторингу, а також перехідні заходи щодо кормових добавок;

3) ведення Державного реєстру кормових добавок (ДРКД).

При відкритті національного ринку для імпорту кормових добавок дотримуватися принципу взаємності з боку відповідних торговельних партнерів України. У разі запровадження в Україні спрощеного порядку отримання дозволів на розміщення кормових добавок на ринку для виробників з країн Євросоюзу гарантувати надання таких же умов українським виробникам кормових добавок. При імпорті в Україну кормових добавок з третіх країн (не членів ЄС) запровадити вимоги з якості еквівалентні стандартам Євросоюзу.

Leave a Comment