Підробка чи оригінал?

У вересні 2021 р. Українська асоціація виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та кормових добавок провела роботу по дослідженню заявленого складу і фактичного вмісту діючих речовин  дезінфікуючих засобів для застосування у ветеринарії та (як виявилося пізніше) подвійного застосування – у гуманній і ветеринарній медицині. Отримані результати вражають кількістю фальсифікованої продукції, яка має відхилення та невідповідності фактичного вмісту діючих речовин від заявленої для споживача на етикетці та листівці-вкладці.

Нами було закуплено в торгових мережах 11 дезінфікуючих засобів, які, згідно маркування (етикетки), були виготовлені в Україні. З  11 перевірених дезінфікуючих засобів, тільки один препарат відповідав заявленому на маркуванні складу. У інших 10 зразках виявлено підробки та фальсифікації компонентного складу. Встановлено, що більшість дезінфікуючих засобів мають занижений вміст діючих речовин, але основною причиною фальсифікації була заміна частини глутарового альдегіду – ефективної діючої речовини але дуже дорогої сировини, на більш дешевий формальдегід. У деяких зразках глутаровий альдегід був відсутній взагалі. Для наглядності результати дослідження Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок наведено у таблиці.

Ми не  знаємо достеменно – закуплені препарати є оригінальними, від виробника зазначеного на етикетці, чи банальні підробки. Але масштаби фальсифікації вражаючі. Тіньовий ринок обігу ветеринарних препаратів уже перевершив ринок легальний по всіх видах продукції, не лише по дезінфектантах.

На такому негативному фоні всі публічні заяви посадовців про боротьбу за якісні продукти харчування, боротьбу з антибіотикорезистентністю – виглядають просто жалюгідним блюзнірством.

А тому ми звертаємося до Міністерства охорони здоров’я та Держпродспоживслужби – вживайте  заходи в межах своєї компетенції!!!

Rezult_Vyprobuv_Dezinfktntiv-09.2021

Leave a Comment