Семінар “Проблеми виробництва та дистриб’юції ветеринарних препаратів у сучасних умовах”

У рамках VII Міжнародного форуму “Комплексне забезпечення лабораторій” 14 жовтня 2014 року відбувся семінар на тему: “Проблеми виробництва та дистриб’юції ветеринарних препаратів у сучасних умовах”, ініційований Українською асоціацією виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та кормових добавок (Ветпромспілка). У роботі семінару прийняли участь понад 40 учасників, які представляли 22 організації і підприємства виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів.

У вступному слові генеральний директор Ветпромспілки Скрипник В.Г. коротко проінформував учасників про завдання Асоціації та її здобутки, окреслив завдання семінару та побажав успішної роботи. З доповідями виступили начальник відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні ДВФСУ Єфімова О.М., заступник директора ДНКІ ветеринарних препаратів і кормових добавок, доктор біологічних наук Косенко Ю.М., заступник директора ДНКІБШМ, кандидат ветеринарних наук Бабкін М.В., директор по розвитку БіоТестЛабГрупп Паскевич К.І. та заступник директора по науковій роботі БіоТестЛабГрупп, кандидат ветеринарних наук Вабіщевич Ф.С., директор НВП “Ветсинтез” Азімов О.В., генеральний директор АТ “Біофарм”, кандидат ветеринарних наук Кузьмін А.А., радник ПрАТ “ВНП Укрзооветпромпостач” з питань годівлі тварин, кандидат сільськогосподарських наук Чигрин А.І.

Виступи доповідачів супроводжувалися низкою запитань від учасників семінару, переважна більшість яких стосувалася питань державного регулювання виробництва та обігу ветеринарних препаратів, неузгодженості та застарілих положень нормативно-правових документів, які негативно впливають на розвиток виробництва та обігу ветеринарних препаратів. Після обговорення доповідей та відповідей на запитання учасники семінару прийняли резолюцію.

Резолюція
учасників семінару (круглого столу)
“Проблеми виробництва і дистриб’юції ветеринарних препаратів у сучасних умовах”, м. Київ, 14.10.2014р.

Заслухавши та обговоривши доповіді, учасники семінару
ВІДМІТИЛИ:

  1. Представлені на ринку України вітчизняні ветеринарні препарати та кормові добавки за своїми показниками якості не поступаються закордонним аналогам та є конкурентоспроможними.
  2. Механізми Державної регуляції процесу реєстрації та обігу ветеринарних препаратів і кормових добавок на разі не є однаковими для вітчизняних та іноземних виробників і потребують реформування. А саме, висвітлені наступні питання:
    • при реєстрації вітчизняних вакцин необхідно депонувати виробничі штами. Для закордонних така вимога відсутня. В країнах, де виготовляються вакцини депонування виключно добровільне;
    • для виготовлення вітчизняних імунобіологічних ветпрепаратів  необхідна  обов’язкова атестація виробництва.  Для закордонних – відбувається формально, або не проводиться взагалі;
    • для виготовлення вітчизняних імунобіологічних ветпрепаратів  необхідна  обов’язкова атестація відділів контролю якості (ВКЯ), для закордонних – не проводиться взагалі;
    • при реєстрації імунобіологічних препаратів вітчизняні проходять повну процедуру випробувань, а закордонні – ні.
  3. Відомі випадки, коли інспектори державної ветеринарної служби , замість вітчизняних препаратів, рекомендують до використання закордонні.
  4. Відомі випадки, коли офіційні лікарі ветеринарної медицини при затвердженні схем щеплення тварин перешкоджають застосуванню вітчизняних препаратів на користь імпортних.
  5. Відомі випадки, коли державній ветеринарній службі відомо про застосування  контрабандних препаратів, але ніяких правових дій при цьому не застосовується і не ініціюється.
  6. Окремо озвучені питання про проблеми, пов’язані з відсутністю підтримки державними структурами всіх рівнів експорту продукції вітчизняних виробників, зокрема в країни Митного Союзу. Великою проблемою є невизнання потенційними країнами-імпортерами свідоцтва про атестацію вітчизняних імунобіологічних виробництв, хоча вимоги української атестації базуються на нормах та вимогах GMP.
  7. Залишаються невирішеними деякі питання змін в законодавстві, що заважають виробничникам і давно ініційовані перед ДВФСУ, зокрема наказ ДВФСУ № 39 від 28.05.2003 р. та наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини № 87 від 02.07.2009 р.
  8. Залишається наглядним ігнорування керівниками ДВФСУ 1-3 рівнів проблем виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та небажання приймати участь у їх розв’язанні.

ВИРІШИЛИ:

  1. Доручити Асоціації виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та кормових добавок ( далі – Асоціація ) звернутися до ДВФСУ з вимогою:
    1. сприяти діяльності вітчизняних виробників та дистриб’юторів за рахунок:
      • оптимізації вартості виконання робіт по реєстрації ветеринарних препаратів і кормових добавок, атестації виробництва та ВБК;
      • створення паритетних умов для реєстрації та обігу вітчизняних і імпортних препаратів;
      • прискорення розробки підзаконних актів щодо реєстрації та обігу ветеринарних препаратів і кормових добавок з метою гармонізації законодавства України та ЄС;
      • дієвої боротьби з контрабандними та контрафактними ветеринарними препаратами та кормовими добавками;
      • популяризації та підтримки позитивного іміджу ветеринарних препаратів вітчизняного виробництва на території України та за її межами.
    2. на виконання ЗУ “Про ветеринарну медицину” стосовно Національних агенств по реєстрації ветеринарних препаратів розробити, та затвердити положення про ці структури, визначивши їх права, обов’язки,  підпорядкування та надавши ці документи для прилюдного обговорення;
    3. розробити механізми громадського контролю діяльності  Національних агенств по реєстрації ветеринарних препаратів;
    4. передбачити в структурі Національних агенств по реєстрації ветеринарних препаратів (або інших підрозділах) підрозділ по контролю обігу ветеринарних препаратів та зробити публічною його діяльність.
    5. Звернутися до ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок і ДНКІБШМ з 1 січня 2015 року використовувати положення ЗУ “Про ветеринарну медицину” в частині процедури спрощеної реєстрації препаратів у повсякденній роботі та виключити використання практики додаткових випробувань заявлених препаратів у контрольному інституті, зробити неможливим витік конфіденційної інформації з реєстраційних дос’є та використання її третьою стороною.
    6. Доручити Асоціації донести до керівництва ДВФСУ необхідність активізації роботи апарату ДВФСУ та підлеглих їй структур для  ефективного вирішення проблем, пов’язаних з реєстрацією, виробництвом та обігом ветеринарних препаратів, включаючи боротьбу з контрабандною та контрафактною продукцією. У разі ігнорування або гальмування такої роботи звертатися до МінАПП, КМУ, адміністрації президента.

 

Головуючий:          В.Г. Скрипник

Leave a Comment